Stellan BengtssonStellan Bengtsson var den förste svensk någonsin att vinna singeln i VM i bordtennis. Denna bedrift genomförde han år 1971 då världsmästerskapen i bordtennis hölls i Nagoya, Japan. Då var han endast 18 år gammal – yngre än någon annan VM-vinnare i singel.

  Två år senare utmärkte sig Bengtsson återigen på VM-nivå, denna gång genom att dels vinna VM-guld i dubbel ihop med Kjell Johansson, dels genom att ingå i det svenska lag som vann VM-guldet i lagtävlingen.

  När Bengtsson slutligen avslutade sin tävlingskarriär fann på hans meritlista bland annat tre VM-guld, ett EM-guld i singel, ett EM-guld i dubbel (med Kjell Johansson), fem EM-guld i lag och 65 guld från andra internationella mästerskap.

  Bengtssons spelstil utmärktes av en kombination av snabbhet och effektivitet, och att han vänsterhänt spelade förstås också in. Eftersom han var förhållandevis liten, 167 cm lång och med en vikt på cirka 60 kg under tävlingskarriären, fick han smeknamnet Mini-Stellan. Hans ringa storlek var honom till gagn i matcher mot de likaledes små kinesiska elitspelarna.

  Numera är Stellan Bengtsson bosatt i San Diego, Kalifornien tillsammans med sin fru Angelita Rosal Bengtsson.

  Bakgrund

  Stellan Bengtsson föddes på västkusten den 26 juli 1952, son till Torsten och Kerstin Bengtsson. Familjen var då bosatt i Slöinge, nära staden Falkenberg i Hallands län. När Stellan var 5 år gammal flyttades familjen till Falkenberg. Stellan har en syster som heter Christina och en bror som heter Sven.

  Stellan började spela bordtennis i källaren på Fiskaregatan när han var åtta år gammal. Inspirationen kom från pappa Torsten som gillade att spela pingis. Den första bordtennistävling Stellan deltog i var en skolcup.

  Utmärkelser och minnesmärken

  Bragdguldet

  Efter sin seger i singeln i VM i Nagoya (Japan) år 1971 belönades Stellan Bengtsson med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets främsta svenska idrottsbragd.

  Staty i Falkenberg

  Sedan år 2006 står en staty föreställande Stellan Magnusson i Falkenberg i naturlig storlek, det vill säga 168 centimeter. Bordtennisstjärnan är avbildad mitt i ett korssteg när han gör ett kraftfullt backhandslag med vänsterhanden. Bordtennisracket har en gyllene kant – en symbol för Magnussons många guldmedaljer i svenska och internationella tävlingar. Statyns överdel är gjord av brons, medan den jordglob som utgör nederdelen består av sten. Jordgloben symboliserar Magnussons många segerresor runt om i världen.

  Under en period stod statyn i Falkenbergs kommunhus, men när den nya idrottshallen mitt i Falkenberg var färdigbyggd flyttades statyn till sin permanenta plats framför idrottshallens entré.

  Det var under hösten 2003 som tre Rotaryklubbar vände sig till Stellan Magnusson och presenterade idén om att uppföra en staty till hans ära i Falkenberg. Det var Rotaryklubben i Falkenberg, Rotaryklubben i Falkenberg-Herting och Rotaryklubben i Falkenberg-Kattegatt. Tanken var också att med statyn uppmärksamma Rotaryrörelsens hundraårsjubileum.

  En glad Magnusson gav sitt bifall, och arbetet kunde fortskrida. En halv miljon kronor samlades in från olika sponsorer och sedan deltog fyra olika konstnärer i en tävling för att avgöra vem av dem som skulle få skapa statyn. Vann gjorde skulptören och Falkenbergsbon Martina Falkehag Kinn, som hyllades av en enig jury bestående av bland annat förra landshövdingen Karin Starrin och konstprofessorn Carl Magnus från Lund.

  Martina Falkehag Kinn, som sett Magnusson spela ett flertal gånger, blev under arbetet med statyn en flitig besökare på träningarna hos Magnussons hemmaklubb Falkenbergs Bordtennisklubb för att få inspiration till sitt verk.

  Tränare

  Stellan Bengtsson har många års erfarenhet som tränare, både i Sverige och utomlands.

  • 3 år för ATSV i Saarbrucken, Tyskland
  • 2 år för Super Donic i Berlin, Tyskland
  • 4 år för det svenska landslaget
  • 5 år för det danska landslaget
  • 15 år för Falkenbergs bordtennisklubb i Falkenberg
  • 1 år för Aspire Sports Academy i Doha, Qatar
  • Sedan år 2006 arbetar han som privattränare i San Diego, USA

  Exempel på bordtennisspelare som tränats av Stellan Bengtsson är Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Peter Karlsson, Erik Lindh, Michael Maze (Danmark), Steffen Fetzner (Tyskland) och Colum Slevin (Irland).

  Övrigt

  Under VM i Sarajevo träffade Stellan Bengtsson bordtennisspelaren Angelita Rosal från USA, som han så småningom kom att gifta sig med. De har tre barn: Suco Li, Samuel och Christopher.

  Stellan och Angelita är numera bosatta i San Diego, Kalifornien där de arbetar som privattränare i bordtennis.