Mikael Appelgren 3Mikael ”Äpplet” Appelgren är en svensk bordtennisspelare som tillhörde världseliten under både 1980-talet och 1990-talet. Efter lagsegern i VM i Dortmund, Tyskland år 1989 tilldelades Appelgren och resten av laget (det vill säga Jan-Ove Waldner, Peter Karlsson, Jörgen Persson och Erik Lindh) Bragdguldet – Svenska Dagbladets guldmedalj för årets främsta svenska idrottsbragd.

  På Mikael Appelgrens meritlista finns bland annat tre guld från Europamästerskapen i singel, inklusive ett från 1982 som Appelgren tog genom att slå Jan-Ove Waldner i finalen. Appelgren var den förste bordtennisspelare någonsin som tog tre EM-guld i singel.

  Appelgren har kvalificerat sig till Europa Top 12 elva gånger och vunnit två av dessa. På singelsidan har han fyra SM-guld och fem SM- silver, plus sina tre EM-guld. Om man räknar in både singel, dubbel och lag har ”Äpplet” nio SM-guld, nio EM-guld och fyra VM-guld.

  Appelgren, som är vänsterhänt, är berömd för sitt fantastiska handleds- och fotarbete och för sin förmåga att spela bra långt ifrån bordet. Den särskilda stil han utvecklade under sin karriär blev känd internationellt som ”appeling”.

  Klubbar

  Mikael Appelgren började som barn spela bordtennis i Wermlandsföreningen (VIK_47), en klubb som ligger i Stockholmsområdet. Han stannade dock bara hos Wermlandsföreningen tills han var 13 år gammal, då han bytte till Stockholms Spårvägars GoIF. I denna klubb förblev Appelgren under resten av 1970-talet och det var som medlem i Stockholms Spårvägars som Appelgren slog igenom på elitnivå.

  Under första delen av 1980-talet var Appelgren proffsspelare i tyska Bundesliga och tillhörde den tyska klubben Reutlingen under åren 1980-1986. Därefter återvände han hem till Sverige och anslöt sig till Ängby Sportklubb (ÄSK). ÄSK, som ligger i stadsdelen Vällingby i Stockholms kommun, är en av Sveriges största bordtennisklubbar och har förutom Appelgren bland annat haft Jan-Ove Waldner som medlem. Hos ÄSK stannade Appelgren i tio år, från 1986 till 1996.

  År 1996 valde Appelgren att återvända till Tyskland och Bundesliga, och denna gång till klubben Bad Honnef. Det som från början var tänkt att bara bli ett år i Tyskland blev flera, efter att Appelgren tackat ja till ett bra erbjudande från TTK Würzburger Hofbräu. Familjen Appelgren bodde i ett lägenhetskomplex som ägdes av TTK Würzburger Hofbräu, och hade därmed bland annat Fan Changmao från Kina, Florea från Rumänien och tyske Georg Böhm som grannar.

  År 1999 lämnade Appelgren både TTK Würzburger Hofbräu och Tyskland, och återvände hem till Sverige där han återigen anslöt sig till Ängsby SK (ÄSK). Han spelade där ihop med landslagsspelare som Fredrik Håkansson och Kayode Kadiri.

  Efter cirka tio år hos ÄSK sökte sig Appelgren tillbaka till sina rötter och gjorde år 2008 en bejublad comeback i Elitserien för Stockholms Spårvägars GoIF.

  Karriär

  Inledning

  Mikael Appelgren2Första gången Mikael Appelgren deltog i VM-sammanhang var i bordtennis-VM i Pyongyang, Nordkorea år 1979. Det var samma år som han tog två guld i Europamästerskapen för juniorer i Rom; ett i dubbeln och ett i lag.

  Året därpå var det dags för Europamästerskapen i Bern och den unge Mikael Appelgren ingick i det svenska lag som tog guld.

  Hemma i Sverige tog Appelgren guld i både singeln och dubbeln vid de svenska mästerskapen i Ystad 1981. I dubbeln hade han Jan-Ove Waldner som partner.

  Det var dock först år 1982 som Appelgren verkligen slog igenom på bred front internationellt, med en singelseger i Europamästerskapen i Budapest efter en nagelbitsspännande final mot Jan-Ove Waldner. I Sverige blev det återigen SM-guld i singel för honom det året, samt ett silver i dubbeln tillsammans med Jens Fellke. Detta år hölls bordtennis-SM i Katrineholm.

  VM-guld

  År 1985 tog Appelgren sitt första VM-guld. Det var i dubbeln med Ulf ”Tickan” Carlsson som partner och segern skedde här hemma i Sverige (Göteborg). Fyra år senare kom nästa VM-guld för Appelgren, vid VM i Dortmund 1989 där Appelgren ingick i det vinnande laget. Appelgren var även en del av de lag som tog VM-guld i Chiba (Japan) 1991 och Göteborg 1993.

  EM-guld

  Som nämnts ovan blev Mikael Appelgren förste spelare någonsin att ta tre EM-guld i herrarnas singel. Det första singelguldet tog han i EM i Budapest år 1982, det andra i Paris 1988 och det tredje i Göteborg 1990.

  Appelgren ingick också i de lag som tog EM-guld i Bern 1980, Prag 1986, Paris 1988, Göteborg 1990 och Stuttgart 1992. På EM-nivå har Appelgren dessutom en guldmedalj i dubbeln från Paris 1988, med Jan-Ove Waldner som partner.

  Mikael AppelgrenEn av de EM-matcher som Appelgren är mest känd för i bordtenniskretsar är faktiskt inte någon finalmatch utan semifinalen mot den ständige konkurrenten/partnern Jan-Ove Waldner i EM i Paris 1988. Appelgren tvingades gång på gång riktigt långt bort ifrån bordet för att svara på Waldners attacker, och genomförde upprepade gånger framgångsrika loopar av ballongkaraktär över sex meter från nätet.

  I femte och avgörande set fick publiken njuta av att se Appelgrens upphissade överskruvar och Waldners allra hårdaste smashar. Under en duell kunde bollen röra sig över nätet 25-30 gånger, och ibland verkade det nästan finnas risk för att den skulle snudda vid taklamporna när Appelgren skruvade till den för allt han förmådde.

  Till slut drabbades Waldner av en fatal miss, varpå ett jubel från publikhavet ekade ut över arenan samtidigt som en utmattad Waldner tvingades stödja sig mot bordet för att inte kapsejsa totalt. Så snart han återhämtat höjde han sina händer i en rungande applåd för Appelgren, trots att matchen vid den här punkten formellt inte var avslutad ännu.

  Appelgren van semifinalen, gick vidare till final och tog EM-guld mot Rysslands Dmitry Mazunov.

  Världsmästerskap

  Guld Göteborg 1985 Dubbel med Ulf ”Tickan” Carlsson
  Guld Dortmund 1989 Lag
  Guld Chiba 1991 Lag
  Guld Göteborg 1993 Lag
  Silver Tokyo 1983 Lag
  Silver Göteborg 1985 Lag
  Silver New Delhi 1987 Lag
  Silver Tianjin 1995 Lag

  Europamästerskap

  Guld Bern 1980 Lag
  Guld Budapest 1982 Singel
  Guld Prag 1986 Lag
  Guld Paris 1988 Singel
  Guld Paris 1988 Dubbel med Jan-Ove Waldner
  Guld Paris 1988 Lag
  Guld Göteborg 1990 Singel
  Guld Göteborg 1990 Lag
  Guld Stuttgart 1992 Lag
  Silver Prag 1986 Dubbel med Ulf ”Tickan” Carlsson
  Silver Stuttgart 1992 Dubbel med Jan-Ove Waldner

  Europamästerskap för juniorer

  Guld Rom 1979 Dubbel
  Guld Rom 1979 Lag

  Svenska mästerskap

  Guld Ystad 1981 Singel
  Guld Ystad 1981 Dubbel med Jan-Ove Waldner
  Guld Katrineholm 1982 Singel
  Guld Borås 1987 Dubbel med Ulf ”Tickan” Carlsson
  Guld Växjö 1992 Singel
  Guld Växjö 1992 Dubbel med Jan-Ove Waldner
  Guld Karlskrona 1993 Singel
  Guld Helsingborg 1994 Dubbel med Jan-Ove Waldner
  Guld Uddevalla 2001 Dubbel med Fredrik Håkansson
  Silver Katrineholm 1982 Dubbel med Jens Fellke
  Silver Uppsala 1983 Singel
  Silver Trelleborg 1984 Dubbel med Mikael Frank
  Silver Stockholm 1988 Singel
  Silver Eskilstuna 1989 Singel
  Silver Malmö 1991 Singel
  Silver Malmö 1991 Dubbel med Johan Fallby
  Silver Landskrona 1993 Dubbel med Jan-Ove Waldner
  Silver Karlskrona 1996 Singel

  Övrigt

  • Mikael Appelgren föddes i Stockholm den 15 oktober 1961.
  • Han är gift med Maria och de har två barn: Marlene och Marlon.
  • Mikael Appelgren medverkar tillsammans med Jörgen Persson, Jan-Ove Waldner och Stellan Bengtsson i dokumentärfilmen Bragden som hade premiär år 2012. Det är en dokumentär om vägen mot lagsegern i bordtennis-VM 1989.
  • Mikael Appelgren är tränare och lagledare i Stockholms Spårvägars GoIF.
  • Nu för tiden ägnar sig Appelgren också åt företagsevent tillsammans med Jan Ove Waldner och Jörgen Persson. Man kan boka dem för uppvisningsspel, och det går även att ordna matcher med handicap där man får spela mot någon av virtuoserna. Att hyra in Appelgren, Waldner och Persson är extra populärt hos svenska företag som har kinesiska samarbetspartners som de vill erbjuda något alldeles extra.