jan-ove waldnerJan-Ove Waldner, vanligen kallad J-O Waldner, är en av världens bästa bordtennisspelare någonsin, och han har dessutom haft en exceptionellt lång karriär. Han vann sin första internationella seniortitel i singel redan år 1981, då han tog guld i Israel Open. År 1983 tog han sitt första SM-guld i singel och detta har han sedan dess följt upp med ytterligare nio stycken singelguld i SM, varav sista togs så sent som 2010. Under perioden 1983 – 2002 låg Waldner ständigt på Top-10 i världsrankningen och under långa perioder var han etta.

  Vissa av de unga kinesiska spelare som J-O Waldner spelat mot på senare år är sådana som tränats av de spelare som mötte J-O Waldner på 1990-talet, och som i sin tur tränades upp av de spelare som J-O Waldner mätte sin krafter emot på 1980-talet. Även här hemma i Sverige är det flera generationer av pingisspelare som fått äran att möta J-O Waldner vid bordtennisbordet. När Waldner år 2010 vann sitt nionde SM-guld gjorde han det genom att besegra Pär Gerell i finalen, en spelare som föddes samma år som Waldner tog sitt allra första SM-guld i singel (1983).

  J-O Waldners lång karriär är fylld av fantastiska bedrifter, och han har ofta lyckats med sådant som ansetts vara omöjligt. Inför Världsmästerskapen i Dortmund 1989 sades det till exempel att det helt enkelt inte gick att besegra kineserna, men Waldner visade att det var fel och tog sitt första VM-guld i singel. Han ingick även i det svenska landslag som vann lagtävlingen och som, när de var hemma i Sverige igen, belönades med Bragdguldet. Det året fick J-O Waldner också ta emot Victoriastipendiet för sina bedrifter.

  År 1992 vann Jan-Ove Waldner guld i singel i de Olympiska sommarspelen i Barcelona, och på hans olympiska meritlista finns även ett silver i singel från sommar-OS i Sydney år 2000.

  Spelstil

  Jan-Ove Waldners spelstil brukar beskrivas som en unik kombination av Kina, Ungern och Sverige. Hans servrar är häpnadsväckande och han är enormt skicklig på att variera sina förstaattacker vid bordet. Waldner lyckades också redan tidigt i karriären arbeta fram en spelstil som gjorde att han kunde spara energi och därmed ha kvar det där lilla extra som krävdes i de riktigt skarpa situationerna framåt slutet av en match. Han låter motståndaren trötta ut sig i början, samtidigt som han själv sparar på både sin mentala och fysiska kraft så att den finns tillgänglig senare.

  Waldner har en i det närmaste unik förmåga att ögonblickssnabbt analysera motståndarens balans, psykiska tillstånd och rörelsemönster, och använder den för att placera bollen där den blir som allra svårast för motståndaren att hantera.

  Smeknamn

  • J-O
  • The Mozart of Table Tennis
  • Lao Wa, vilket betyder Gamle Wa(ldner) på kinesiska
  • Chang Qing Shu, vilket ungefär betyder det evigt grönskande trädet på kinesiska
  • Evergreen (den engelska varianten av Chang Qing Shu, betyder ordagrant städesgrön)
  • Under de Olympiska Sommarspelen i Aten år 2004 kallades han för Kungen, eftersom han vid en ålder av 38 år lyckades besegra tio år yngre konkurrenter och sluta på en fjärdeplats.

  Bragdgulden

  • År 1989 erhöll Sveriges landslag i bordtennis Svenska Dagbladets guldmedalj för årets främsta svenska idrottsbragd (Bragdguldet). Landslaget bestod då av Jan-Ove Waldner, Erik Lindh, Mikael Appelgren, Jörgen Persson och Peter Karlsson.
  • År 1992 erhöll Jan-Ove Waldner Svenska Dagbladets guldmedalj för årets främsta svenska idrottsbragd (Bragdguldet).

  När Jan-Ove Waldner fick sitt andra bragdguld var han den förste person någonsin som erhållit bragdguldet både för en individuell prestation och som en del av ett lag. Det kom att dröja ända tills år 2013 innan han fick sällskap av skidåkaren Johan Olsson i denna mycket exklusiva lilla skara. (Johan Olsson fick ta emot bragdguldet som en del av skidstafettlaget år 2010 och fick sedan bragdguldet för sin individuella prestation år 2013.)

  Victoriastipendiet

  År 1989 erhöll Jan-Ove Waldner Victoriastipendiet.

  Bakgrund

  Jan-Ove Waldner föddes den 3 oktober 1965, son till Åke och Marianne Waldner. Jan-Ove växte upp i Bredäng, en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Han har en äldre bror vid namn Kjell-Åke Waldner, och det var den unge Kjell-Åke som lockade med lillebror Jan-Ove till den gamla nedlagda biograf i Aspudden som hade gjorts om till en träningslokal för bordtennis.

  Som barn uppvisade Jan-Ove tecken på en mycket god bollkänsla, kombinerad med en rejäl dos uppfinningsrikedom. Han var redan som liten mycket bra på att skruva, studsa och lobba bordtennisbollarna. Som sjuåring hade han en imponerande backhand, och vid nio hade hans forehandloop hunnit bli något utöver det vanliga.

  jan-ove waldner2 Jan-Ove Waldner växte upp i ett Sverige där bordtennis var glödhett. År 1971 tog Stellan Bengtsson VM-guld i singel, och Sverige fick därmed sin allra första singelvärldsmästare i bordtennis. Två år senare vann det svenska landslaget VM-guld och den svenska pingisfebern var ett faktum. Otaliga var de svenska källare, garage, uppehållsrum och fritidslokaler som hade bordtennisbord, pingisracket och bollar tillgängliga för den som ville prova på. Klubbar sköt upp som svampar ur jorden och turneringar organiserades runt om i landet.

  Den unge Jan-Ove Waldner, som bodde i södra Stockholm, anslöt sig redan som sexåring till Stockholms Spårvägars GoIF, en sedan länge etablerad bordtennisklubb som hade förhållandevis stora resurser tillgängliga. Blev man bäst i Spårvägars GoIF blev man nästan per automatik också bland de bästa i Sverige. I klubben lärde J-O känna skickliga spelare som Ulf Thorsell och Roger Lagerfeldt, och tränade timme in och timme ut ihop med Mikael ”Äpplet” Appelgren. Som 16-åring gick Jan-Ove Waldner till final i Europamästerskapen 1982, där han förlorade mot just Mikael Appelgren.

  En annan viktig inspirationskälla för J-O Waldner var de kinesiska bordtennisspelarna. Som ung fick han möjlighet att åka till Shanghai för att lära sig mer om hur bordtennis spelades och tränades där, något som kom att ha ett stort inflytande på honom under resten av hans karriär.

  Rekord

  J-O Waldner har satt otaliga rekord under sin bordtenniskarriär, och här nedför listar vi några av de viktigaste.

  • J-O Waldner var den förste spelare som vann en Grand Slam i bordtennis för herrar, det vill säga tog guld i både World Cup, Världsmästerskapen och OS i singel.Numera kan ytterligare tre bordtennisspelare stoltsera med en Grand Slam: Liu Guoliang (Grand Slam 1999), Kong Linghui (Grand Slam 2000) och Zhang Jike (Grand Slam 2012) som alla tre kommer från Kina. J-O Waldner är fortfarande den ende icke-kinesiske bordtennisspelare som har en herrarnas Grand Slam på meritlistan.
  • J-O Waldner har ett guld, ett silver och en fjärdeplats i OS i herrsingel. Detta gör honom till den mest framgångsrika bordtennisspelaren i herr-OS någonsin.
  • J-O Waldner är den enda bordtennisspelar som tagit guld i både SM, NM, Europa Top-12, EM, World Cup, VM och OS i herrsingel.
  • När Waldner vid 16 års ålder tog sig till final i Europamästerskapen i herrsingel var han den yngste spelare någonsin i finalen. (Han vann inte matchen utan förlorade mot landsmannen Mikael ”Äpplet” Appelgren.) Åldersrekordet står sig än i dag.
  • Waldner är den ende herrspelare som vunnit Junior-VM i singel tre år i rad. Dessa guld tog han år 1981, 1982 och 1983.
  • Waldner innehar med sina sju guld rekordet för flest guld i Europa Top-12.
  • Waldner är den ende spelare som har vunnit VM i herrsingel utan att tappa ett enda set. Denna bedrift genomförde han i VM i Manchester, England år 1997. (Waldner mot världen 7-0 i matcher, 21-0 i set.)

  Klubbar

  Period Klubb Land
  1971-1984 Stockholms Spårvägars GoIF Sverige
  1984-1987 ATSV Saarbrucken Tyskland
  1987-1991 Stockholms Spårvägars GoIF Sverige
  1991-1995 Ängby SK Sverige
  1995-2003 Kalmar BTK Sverige
  2003-2005 SV Weru Pluderhausen Tyskland
  2005-2012 TTC Röhn-Sprudel Fulda-Maberxell* Tyskland
  2012 -

  Spårvägens BTK

  Sverige

  *Under perioden 2008 – 2012 spelade J-O Waldner för Stockholms Spårvägars GoIF i SM, parallellt med ligamatcherna för TTC Röhn-Sprudel Fulda-Maberxell i Tyskland.

  Tävlingskarriär

  Jan-Ove Waldner började samla på sig svenska elitmedaljer redan i slutet av 1970-talet, men det var egentligen först efter studieresan till Kina år 1980 som karriären verkligen kom igång och Waldner fick strålkastarljuset riktat mot sig på det internationella planet. Därefter gick allt mycket snabbt och år 1983 var det dags för Waldner att möta de fruktade kineserna i finalen av lag-VM. Waldner var mycket nära att slå Jiang Jialiang i första matchen, men fick till slut se sig besegrad.

  Två år senare tog sig det svenska laget till VM-final igen, men även denna gång blev det silver. Historien upprepade sig i VM i New Dehli 1987 där det svenska laget tog ytterligare ett VM-silver, men trots att det inte blev något svenskguld det året stod det klart för alla som tittade på att J-O Waldner var något utöver det vanliga. De båda kinesiska världsstjärnorna Chen Longcan och Teng Yi blev båda utklassade av den unge svensken i singelns kvartsfinal respektive semifinal, och den regerande världsmästaren Jiang Jialiang fick kämpa mycket hårt för att försvara sin titel i singelfinalen.

  legenden jo waldnerI VM i Dortmund 1989 nådde svenskarna äntligen hela vägen fram. Det svenska laget vann lagtävlingen och J-O Waldner tog guld i singeln. I båda fallen gick silvret till Kina. I lagfinalen vann svenskarna med 5-0 mot ärkerivalerna, och på singelsidan besegrade Waldner först Teng Yi och sedan Jiang Jialang. Waldners finalmatch mot Jialang var en riktig nagelbitare med många dramatiska partier. När det stod 1-1 i set och 8-5 till Waldner blev Jiangs serve bortdömd. Jiang blev mycket upprörd och krävde att domaren skulle bytas ut. Han hotade med att sluta spela, och fick sin vilja igenom. Att få en ny domare hjälpte honom dock föga, och när matchen var över var det Waldner som var segraren.

  En annan av höjdpunkterna i J-O Waldners karriär är förstås OS-guldet i singel i Barcelona 1992. Finalen stod mellan honom och Frankrikes Jean-Philippe Gatien. Vid 23-23 servade Gatien kort, varpå Waldner gjorde en retur halvlångt mot forehand. Gatien öppnade mot Waldners forehand,varpå Waldner attackerade hårt rakt tillbaka. Gatien lyckades blockera, men tappade samtidigt mark från bordet. Waldner valde i detta läge att dra ned bollen mot backhand igen, varpå en blixtsnabb Gatien tog sig runt och slog tillbaka med forehandlopp från höften. Bollen gick diagonalt över bordet mot Waldners forehand.

  Waldner tar nu ett steg fram så att han kan möta bollen direkt efter studs och blockerar den korta vägen ut mot Gatiens blottade förehandhörd. Gatien hinner inte flytta sig tillräckligt snabbt, han sträcker sig efter bollen men når den bara med sin kanten på sitt racket. Spänningen i luften går nästan att ta på, och så studsar bollen långt vid sidan av bordet.

  Inför den tredje matchbollen placerar sig Waldner så att han ska kunna serva med forehand. Han kastar upp bollen halvhögt, en bit ovanför huvudet, och gör en sid- och underskruvad serve mitt i bordet. Gatien returnerar i Waldners backhand, och Waldner gör sig redo för en attack med forehanden med dröjer nästan outhärdligt länge med att genomföra sitt slag vilket gör Gatien märkbart orolig och får honom att röra sig mot mitten av bordet. Trots att Gatiens lilla förflyttning är minimal är den glasglart tydlig för Waldner, som vrider till sin handled precis innan racketen träffar bollen. Bollen ger sig av djupt ned i backhand och blir omöjlig att hantera korrekt för en överrumplad Gatien, som blockerar den i nät.

  Exempel på viktiga milstolpar

  År Händelse
  1981 Waldners första internationella seniortitel i singel (Israel Open)
  1982 Waldners första EM-final i singel
  1983 Waldners första guld i Swedish Open Championships (SOC)
  1984 Waldner vinner Europa Top-12 för första gången
  1989 Waldners första VM-guld i singel
  1989 Det svenska landslaget i bordtennis får Bragdguldet
  1989 Waldner får Victoriastipendiet
  1990 Waldner vinner World Cup i singel
  1992 Waldner vinner OS-guld i singel och blir bordtennisens allra första Grand Slam-vinnare i singel
  1992 Waldner får Bragdguldet
  1996 Waldner vinner EM-guld i singel
  1996 Waldner vinner för sjunde gången Europa Top 12 (Detta är i skrivande stund senaste gången Waldner vann Europa Top 12.)
  1997 Waldner vinner sitt andra VM-guld i singel
  2002 Waldner tar silver i singel i OS i Sydney
  2002 Senaste gången Waldner var rankad bland de tio översta bordtennisspelarna i världen var år 2002, då han var 37 år gammal
  2002 Waldner tar för 19:e gången medalj i EM (Detta är i skrivande stund senaste gången Waldner tog medalj i EM.)
  2004 Waldner tar för 17:e gången medalj i VM (Detta är i skrivande stund senaste gången Waldner tog medalj i VM.)
  2014 ITTF Legends Tour har premiär och vinns av Waldner

  Meriter (i urval)

  Olympiska spel
  Guld Barcelona 1992 Singel
  Silver Sydney 2000 Singel
  Världsmästerskap
  Guld Dortmund 1989 Singel
  Guld Dortmund 1989 Lag
  Guld Chiba 1991 Lag
  Guld Göteborg 1993 Lag
  Guld Manchester 1997 Singel
  Guld Kuala Lumpur 2000 Lag
  Silver Tokyo 1983 Lag
  Silver Göteborg 1985 Lag
  Silver New Delhi 1987 Singel
  Silver New Delhi 1987 Lag
  Silver Chiba 1991 Singel
  Silver Tianjin 1995 Lag
  Silver Manchester 1997 Dubbel
  Brons Göteborg 1993 Singel
  Brons Eindhoven 1999 Singel
  Brons Osaka 2001 Lag
  Brons Doha 2004 Lag
  Världscupen
  Guld Chiba 1990 Singel
  Guld Chiba 1990 Lag
  Silver Nimes 1996 Singel
  Silver Nimes 1994 Lag
  Silver Barcelona 1991 Lag
  Silver Barbados 1983 Singel
  Brons Kuala Lumpur 1991 Singel
  Europamästerskap
  Guld Prag 1986 Dubbel
  Guld Prag 1986 Lag
  Guld Paris 1988 Dubbel
  Guld Paris 1988 Lag
  Guld Göteborg 1990 Lag
  Guld Stuttgart 1992 Lag
  Guld Bratislava 1996 Singel
  Guld Bratislava 1996 Dubbel
  Guld Bratislava 1996 Lag
  Guld Bremen 2000 Lag
  Guld Zagreb 2002 Lag
  Silver Budapest 1982 Singel
  Silver Moskva 1984 Dubbel
  Silver Stuttgart 1992 Dubbel
  Silver Birmingham 1994 Singel
  Silver Birmingham 1994 Lag
  Brons Paris 1988 Singel
  Brons Eindhoven 1998 Dubbel
  Brons Bremen 2000 Singel
  Europamästerskap för juniorer
  Guld Poznan 1980 Lag
  Guld Poznan 1980 Dubbel (HJ17)
  Guld Topolcany 1981 Singel
  Guld Topolcany 1981 Dubbel (HJ)
  Guld Topolcany 1981 Lag
  Guld Hollabrunn 1982 Singel
  Guld Hollabrunn 1982 Dubbel (HJ)
  Guld Hollabrunn 1982 Lag
  Guld Malmö 1983 Singel
  Silver Rom 1979 Singel (Cadet)
  Silver Poznan 1980 Singel (Cadet)
  Silver Hollabrunn 1982 Mixed-dubbel
  Silver Malmö 1983 Mixed-dubbel

  Olympiska spelen

  Bordtennis blev en del av sommar-OS år 1988. Det är bara sju bordtennisspelare som har deltagit i sommar-OS både år 1988, 2002, 2006, 2010 och 2014. Två av dem är svenskar: Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson. De övriga fem är Zoran Primorac från Kroatien, Jean-Michel Saive från Belgien, Csilla Bátorfi från Ungern, Ilija Lupulesku från Serbien/USA och Jörg Roßkopf från Tyskland.

  Som visas här ovan tog Jan-Ove Waldner guld i singel i OS i Barcelona år 1992 och silver i singeln i OS i Sydney år 2000. Han deltog dock även i dubbeln i dessa båda OS och tog sig till åttondelsfinal båda gångerna.

  Jan-Ove Waldners första OS var det i Seoul år 1988, där han tog sig till kvartsfinal i både singeln och dubbeln. I OS i Atlanta år 1996 slogs Jan-Ove Waldner ut i åttondelsfinalen i singeln och i kvartsfinalen i dubbeln. I OS i Aten år 2004 blev han fyra i singeln, och tog sig till kvartsfinal i dubbeln.

   ITTF:s World Clubs Championships (Världsmästerskap för klubblag)

  Jan-Ove Waldner var en del av klubblaget Kalmar BTK, som tog bronsmedalj i VM för klubblag år 1999.

  PRO TOUR Grand finals

  • 1998 – Brons i Singel

   ETTU:s European Club Cup of Champions (Europamästerskap för klubblag)

  Jan-Ove Waldner var en del av klubblaget ATSV Saarbrücken när de tog guld i Europamästerskapen för klubblag år 1986 och silver år 1987.

  Europa Top-12

  • 1983 – Plats nio
  • 1984 – Guld
  • 1985 – Plats 5
  • 1986 – Guld
  • 1987 – Silver
  • 1988 – Guld
  • 1989 – Guld
  • 1990 – Silver
  • 1991 – Silver
  • 1992 – Plats fyra
  • 1993 – Guld
  • 1994 – Silver
  • 1995 – Guld
  • 1996 – Guld
  • 1997 – Brons
  • 1998 – Brons
  • 1999 – Plats fem
  • 2004 – Plats nio

  European Masters Cup

  • 1992 – Guld
  • 1993 – Guld
  • 1995 – Brons
  • 1996 – Silver
  • 1998 – Brons

  Swedish Open Championships (SOC)

  • 1981 – Brons i Dubbel
  • 1983 – Guld i Singel
  • 1985 – Brons i Singel, Brons i Dubbel
  • 1989 – Silver i Dubbel
  • 1991 – Brons i Singel, Brons i Dubbel
  • 1995 – Silver i Singel
  • 1996 – Brons i Singel
  • 1998 – Brons i Singel, Silver i Dubbel

  Nordiska mästerskapen

  • 1981 – Silver i Singel, Guld i Dubbel, Guld i Lag
  • 1983 – Silver i Singel, Guld i Dubbel, Guld i Lag
  • 1988 – Guld i Singel, Silver i Dubbel, Guld i Mixdubbel, Guld i Lag

  Svenska mästerskapen (SM)

  • 1981 – Brons i Singel, Guld i Dubbel
  • 1982 – Guld i Dubbel, Guld i Mixdubbel
  • 1983 – Guld i Singel, Brons i Dubbel, Guld i Mixdubbel, Guld i Lag (Stockholms Spårvägars GoIF)
  • 1984 – Guld i Singel, Brons i Dubbel, Silver i Mixdubbel, Guld i Lag (Stockholms Spårvägars GoIF)
  • 1985 – Brons i Singel, Brons i Dubbel, Guld i Mixdubbel
  • 1986 – Guld i Singel, Guld i Dubbel
  • 1988 – Brons i Singel, Silver i Dubbel
  • 1989 – Guld i Singel, Silver i Dubbel
  • 1990 – Brons i Dubbel
  • 1991 – Guld i Singel, Guld i Dubbel
  • 1992 – Brons i Singel, Guld i Dubbel, Guld i Lag (Ängby SK)
  • 1993 – Silver i Dubbel
  • 1994 – Silver i Singel, Guld i Dubbel
  • 1995 – Guld i Lag (Ängby SK)
  • 1996 – Guld i Singel, Brons i Dubbel, Guld i Lag (Kalmar BTK)
  • 1997 – Guld i Singel, Silver i Dubbel
  • 1999 – Brons i Singel, Guld i Dubbel, Guld i Lag (Kalmar BTK)
  • 2000 – Guld i Lag (Kalmar BTK)
  • 2001 – Brons i Dubbel
  • 2002 – Guld i Lag (Kalmar BTK)
  • 2006 – Guld i Singel
  • 2007 – Brons i Singel, Brons i Dubbel
  • 2010 – Guld i Singel

  Ungdoms-SM (USM)

  • 1976 – Guld i Singel (P11),
  • 1977 – Guld i Singel (P11),
  • 1979 – Silver i Singel (P13),
  • 1980 – Brons i Singel (P15),
  • 1981 – Guld i Singel (P15), Guld i Singel (HJ17), Brons i HJ17-Dubbel
  • 1982 – Guld i Singel (HJ17),
  • 1983 – Silver i Singel (HJ17), Silver i HJ17-Dubbel

  Tyska Bundesliga

  • 1986 – Guld i Lag (ATSV Saarbrücken)

  Tyska Cupen

  • 1985 – Guld i Lag (ATSV Saarbrücken)
  • 1986 – Guld i Lag (ATSV Saarbrücken)

  Övriga guld i singel (i urval)

  Från diverse internationella mästerskap, öppna internationella mästerskap och inbjudningsturneringar

  Tävling År
  Israel Open 1981
  Seoul Open 1982
  Vienna Gala 1982
  Deutschland Cup 1984, 1993, 1997
  Polish Open 1985
  German Open 1986
  French Open 1986, 1988, 1992, 1996
  Nordiska Mästerskapen 1988
  Euro-Asia Tournament 1988
  Pondus Cup 1988, 1990, 1998, 2000
  Stiga Grand Prix Masters 1989
  IOC President’s Cup 1989
  US Open 1990
  Japan Open 1990, 1991, 1997
  World All Stars Circuit 1990 (x2), 1991 (x2), 1992 (x2), 1993 (x2)
  European Masters Cup 1992, 1993
  Grand Prix de Paris 1992
  Danske Bank Cup 1993
  Finlandia Open 1995
  Yugoslav Open 1996
  Deutschland Grand Prix 1996
  Estonia Memorial Tournament 1996
  Qatar Open 1997
  ITTF Legends Tour 2014

  Världsrankning 1982 – 2008

  Jan-Ove Waldner nådde Top-30 redan som 16 åring och Top-10 redan som 17-åring. När han för första gången blev världsetta, i april 1989, var han 23 år gammal. Senaste gången har var världsetta var i januari 1998 vid en ålder av 33 år.

  • 1982 – 22:a (juli)
  • 1983 – 8:a (30 juni)
  • 1984 – 4:a (juli)
  • 1985 – 6:a (10 februari)
  • 1986 – 6:a (juli)
  • 1987 – 2:a (april)
  • 1988 – 2:a (februari)
  • 1989 – 1:a (april)
  • 1990 – 1:a (februari)
  • 1991 – 1:a (februari)
  • 1992 – 1:a (september)
  • 1993 – 1:a (februari)
  • 1994 – 2:a (augusti)
  • 1995 – 4:a (april)
  • 1996 – 4:a (juli)
  • 1997 – 1:a (april)
  • 1998 – 1:a (januari)
  • 1999 – 5:a (juli)
  • 2000 – 4:a (oktober)
  • 2001 – 9:a (november)
  • 2002 – 5:a (januari)
  • 2003 – 13:e (januari)
  • 2004 – 14:e (oktober)
  • 2005 – 16:e (januari)
  • 2006 – 27:a (februari)
  • 2007 – 32:a (maj)
  • 2008 – 40:e (mars)