hans alserHans Edward Alsér (1942 – 1977) var under sin karriär en av Europas mest framgångsrika bordtennisspelare och han vann två världsmästerskap i dubbel. Efter sin tid som spelare blev han förbundskapten för det Västtyska bordtennislandslaget (1971-1974) och det svenska bordtennislandslaget (1974-1977). I den svenska pressen kallades han vanligen Hasse Alsér.

  Alsér blev Världsmästare två gånger, båda i grenen dubbel och tillsammans med Kjell ”Hammaren” Johansson. Första gången var i Stockholm år 1967, och sedan lyckades duon framgångsrikt försvara sin titel i Münschen 1969.

  Hans Alsér blev även europamästare åtta gånger: två gånger i singel, en gång i dubbel, en gång i mixed-dubbel och fyra gånger i lag.

  Alsérs spelstil var mer all-round jämfört med de flesta andra bordtennisspelare på 1960-talet, och han utmärkte sig som en mästare på både attacker nära bordet och försvarsspel långt från det. Han hade ett säkert backhandsspel och var mycket uthållig på defensiven. Varken top-spin, chopping, looping eller någon annan etablerad spelstil var något problem för honom.

  Alsér förändrade och utvecklade sporten, och rackettillverkaren STIGA skapade flera racketar för honom – inklusive det bästsäljande Alsérgreppet.

  Bakgrund

  Hans Alsér föddes i Borås den 23 januari 1942.

  Karriär

  På svensk nivå

  Första gången Hans Alsér blev svensk singelmästare i bordtennis var år 1960, då han var 18 år gammal och spelade för Norrby IF. Mästerskapet hölls i Borås, Alsérs hemstad.

  Året därpå gick Alsér till final i de svenska singelmästerskapen, men förlorade där mot Tony Larsson, som även han kom från Borås.

  Under resten av 1960-talet fanns det två toppnamn inom svensk bordtennis: Hans Alsér och Kjell ”Hammaren” Johansson. De brukade båda ta sig till final i singelmästerskapen, och ibland var det Alsér som vann och ibland Johansson.

  Totalt vann Hans Alsér sex stycken svenska singelmästerskap i bordtennis: 1960, 1963, 1965, 1967, 1968 och 1970. Som nämnts ovan spelade han för Norrby IF när han vann sitt fösta mästerskap, men när han vann de tre följande var han istället medlem av Leksbergs BTK. Vid vinsterna 1968 och 1970 spelade Alsér för Mariestad BoIS.

  År 1967 blev Hans Alsér svensk mästare i mixad dubbel tillsammans med Eva Johansson, som spelade för Mölndals BTK.

  Internationell nivå

  Även på internationell nivå hade Hans Alsér mycket stora framgångar. Kjell Johansson och Hans Alsér må ha varit konkurrenter på nationell nivå, men de slog sina påsar ihop och samarbetade i Världsmästerskapen i Stockholm år 1967 och tog där guld i dubbeln – det första svenska guldet i världsmästerskapen i bordtennis någonsin. Två år senare, när världsmästerskapen hölls i München, återvände de och försvarade framgångsrikt sin titel.

  Hans Alsér har även åtta guld från Europamästerskapen på sin meritlista. Två av dem är i singel (Västberlin 1962 och Moskva 1970), en är i dubbel (London 1966), en är i mixed-dubbel (Västberlin 1962) och de övriga fyra i lag.

  De största meriterna

  Världsmästerskap
  Guld Stockholm 1967 Dubbel
  Guld München 1969 Dubbel
  Europamästerskap
  Guld Västberlin 1962 Singel
  Guld Västberlin 1962 Mixed-dubbel
  Guld Malmö 1964 Lag
  Guld London 1966 Dubbel
  Guld London 1966 Lag
  Guld Lyon 1968 Lag
  Brons Lyon 1968 Singel
  Guld Moskva 1970 Singel
  Guld Moskva 1970 Lag
  Svenska mästerskap
  Guld Borås 1960 Singel
  Silver Eskilstuna 1961 Singel
  Guld Stockholm 1963 Singel
  Silver Malmö 1964 Singel
  Guld Norrköping 1965 Singel
  Silver Mölndal 1966 Singel
  Guld Borlänge 1967 Singel
  Guld Borlänge 1967 Mixed dubbel
  Guld Borås 1968 Singel
  Silver Uppsala 1969 Singel
  Guld Linköping 1970 Singel
  Silver Kristianstad 1971 Singel

  Sponsrades av STIGA

  stiga alserHans Alsér hade ett sponsoravtal med STIGA, som ända sedan år 1944 hade tillverkat bordtennisprodukter, inklusive bord, racket och bollar. De skapade ett särskilt bordtennisracket som anpassats efter Hans Alsér spelstil. Alsér racket blev tjockare mot slutet av handtaget, vilket minskade risken för att det skulle glida ur handen på spelaren.

  STIGA sponsrade även bordtennisstjärnorna Stellan Bengtsson och Kjell Johansson och tillverkade särskilda racket för dem. Alla tre racket-varianterna var tillgängliga för försäljning och sålde mycket bra.

  Tack vare sponsoravtalen med STIGA var Alsér, Bengtsson och Johansson bland de bäst betalda bordtennisspelarna i världen på den här tiden och de kunde ägna sig åt sporten på heltid.

  Avled i flygkrasch

  Hans Alsér avled i en flygkrasch den 15 januari 1997. Veckan efter skulle han ha fyllt 35 år.

  Linjeflyg Flight 618 hade flygplatsen Bromma i Stockholm som destination. När planet, en Vickers 838 Viscount, befann sig på en höjd av 300 – 350 meter under inflygningen till Bromma förlorade piloterna kontrollen över höjdrodret. Planet dök brand och störtade på en parkeringsplats på Ängsullsvägen i Kälvesta, ett bostadsområde i nordvästra delen av Hässelby-Vällingby stadsdelsområde i Stockholms kommun. Kraschen skedde klockan 09:05 på morgonen, cirka 4,5 km nordväst om Bromma flygplats.

  Ombord på planet fanns förutom Hans Alsér 18 andra passagerare och 3 besättningsmän. Samtliga ombord omkom, däremot varken skadades eller dödades någon på marken.

  En utredning av olyckan visade att planet drabbats av stabilisatornedisning och på grund av detta inte längre gick att manövrera efter att full klaff fälts ut inför landning. Det var sedan tidigare känt att Vickers 838 Viscount var känslig för denna typ av isbildning, men de svenska piloter som flög denna typ av plan hade inte fått någon information om detta.

  Under Linjeflyg Flight 618 hade motor nummer två och tre körts med begränsad kraft under en längre period, vilket gjorde att temperaturen blev för låg i skyddssystemet mot nedisning. Den horisontella stabilisatorn drabbades som en följd av detta av isbildning.

  Hans Alsér efterlämnade fru och två barn. Han är begravd på Sankt Sigfrids kyrkogård i sin hemstad Borås.