1980 – Den internationella juniorkarriären inleds

  jpÅr 1980 gick Jörgen Persson till final i Swedish National Youth Championships i kategorin pojkar upp till 13 år, men förlorade där mot Peter Greczula som han slagit i en annan bordtennistävling blott två veckor tidigare.

  Juli 1980 kom att bli en hektisk månad för Jörgen Persson, som deltog i både de franska juniormästerskapen och i de europeiska ungdomsmästerskapen, och som tog singel-guld i kategorin cadet i båda två. I de europeiska ungdomsmästerskapen stod singelfinalen mellan Persson och Jan-Ove Waldner, och det blev Persson som avgick med segern. Det svenska laget – bestående av Persson, Waldner och Peter Greczula – vann dessutom lagtävlingen i kategorin cadet i de europeiska ungdomsmästerskapen.

  1981 – Jörgen Persson tar plats på den svenska rankningslistan för juniorer

  I januari 1981 var första gången som Jörgen Persson var med på den svenska bordtennisens rankningslista för juniorer, och han gick direkt in på plats tolv.

  I de svenska nationella ungdomsmästerskapen gick han till singel-final mot Jan-Ove Waldner i kategorin A och förlorade. I de europeiska ungdomsmästerskapen (European Youth Championships) gick det bättre och det svenska juinorlag Persson ingick i tog guldmedalj.

  År 1981 var också det år som Jörgen Persson för första gången deltog i de svenska mästerskapen (Swedish National Championships) för seniorer. Den 15-årige Persson slogs ut redan i första omgången (av singeln) i en match mot Roger Lagerfeldt.

  En månad av 1981 tillbringade Persson i ett träningsläger för bordtennis i Kina, där han bland annat fick chans att spela mot Teng Yi och Wang Yansheng. Det var Perssons första besök i Kina, men lång ifrån det sista.

  1982 – Jörgen Persson tar plats på den svenska rankningslistan för seniorer

  I januari 1982 hade Jörgen Persson ännu inte hunnit fylla 16 år men gick ändå in på den svenska bordtennisens rankningslista för seniorer, på plats nummer 20.

  I de svenska nationella ungdomsmästerskapen (Swedish National Youth Championships) tog han guld i singeln i kategori A, efter att ha besegrat Peter Greczula i finalen.

  Sin vana trogen deltog Persson även i European Youth Championships. I singeln tog han sig till semifinal och förlorade där mot landsmannen Jonny Åkesson. I lagtävlingen och den mixade dubbeln gick det ännu bättre för honom; det svenska laget vann guldmedalj i lagtävlingen och Jörgen Persson & Olga Nemes tog guld i den mixade dubbeln.

  År 1982 deltog Jörgen Person även i Sovjetunionen Open, där han gick till final och förlorade mot svenske Håkan Jeppsson.

  1983 – Jörgen Persson blir en del av det svenska landslaget

  År 1983 spelade Jörgen Persson för första gången en tävling som en del av det svenska landslaget i bordtennis. Premiären skedde under de nordiska mästerskapen (Nordic Championships) i Reykjavik på Island. Det svenska laget tog guldmedalj, och Persson tog själv en guldmedalj i singeln genom att slå ut Jan-Ove Waldner i finalen. Dessutom vann Persson och Waldner tillsammans en guldmedalj i dubbeln.

  Samma år vann Persson singelfinalen för juniorer i Swedish National Youth Championships, en final som stod mellan Persson och Waldner.

  I European Youth Championships åkte Persson ut i semifinalen för juniorsingeln, men i juniordubbeln försvarade han framgångsrikt sin titel tillsammans med Olga Nemes. Det svenska juniorlaget tog sig till final, men förlorade mot Sovjetunionen.

  1984 – Högst rankande junioren i landet

  I januari 1984 nådde Jörgen Persson översta platsen på den svenska bordtennisens rankningslista för juniorer.

  Han deltog i både Swedish National Youth Championships och Swedish National Championships, och gjorde bra ifrån sig i båda. I juniormästerskapen gick han till final i singeln och vann där över Peter Greczula. I seniormästerskapen tog han guld i dubbeln och silver i singeln.

  De europeiska mästerskapen (European Championships) i bordtennis hölls år 1984 i Sovjetunionen, och Jörgen Persson ingick i det svenska lag som for till Moskva och tog brons. I singeln åkte Persson ut i andra rundan.

  Under året 1984 hann Jörgen Persson också med att spela i både English Open, Italian Open, Dutch Open, Yugoslav Open och Victor Barna Cup. I English Open tog han guld i dubbeln ihop med Jonny Åkesson, och i Italian Open tog paret silver i dubbeln. I Dutch Open hade Persson Erik Lindh som partner istället, och de åkte ut i semifinalen.

  I Yugoslav Open fick Persson möjlighet att i första singel-rundan spela en match mot vice världsmästaren Cai Zhenhua från Kina, och det blev den unge svensken som avgick med segern. I kvartsfinalen besegrade Persson Ungerns Tibor Klampar, och i semifinalen fick han möta Jan-Ove Waldner. Finalen stod mellan Persson och den välkände bordtennisspelaren Jiang Jialiang från Kina, och Persson fick nöja sig med en silvermedalj i singeln. I dubbeln spelade Persson ihop med Jonny Åkesson. De tog sig till final, och där förlorade de mot Jialiang och Zhenhua.

  En av Perssons sista större tävlingar under år 1984 var Victor Barna Cup som ägde rum i Finland i december, och där vann Persson finalen mot Jiri Javurek från Tjeckoslovakien.

  1985 – Perssons första världsmästerskap och flytten till Tyskland

  Två riktigt stora saker händer i Jörgen Perssons karriär år 1985: han spelade i sitt första världsmästerskap och han flyttade till Tyskland för att spela för klubben Borussia Düsseldorf.

  I början av året ägde Czech Open rum, där Persson mötte J-O Waldner i semifinalen och åkte ut ur turneringen. Hemma i Sverige deltog Persson i de svenska mästerskapen (Swedish National Championships) och tog guld i dubbeln och silver i singeln.

  Världsmästerskapen i bordtennis 1985 ägde rum i Göteborg. Persson deltog i singeln, dubbeln och mix-dubbeln, däremot spelade han inte i lagtävlingen. I singeln åkte han ut i en match mot Chih Chin Long i andra rundan. I dubbeln spelade han ihop med Jonny Åkesson och de åkte ut i andra rundan. I mix-dubbel spelade han ihop med sin gamla parhäst Olga Nemes som han tagit två EM-guld med som junior, men i världsmästerskapen åkte de ut redan i första rundan i en match mot Xie Saike och Geng Lijuan.

  Innan året var över hade Jörgen Persson lämnat Halmstad BTK, anslutit sig till Borussia Düsseldorf och flyttat till Tyskland. Han skulle komma att spela för Borussia Düsseldorf under säsongerna 85/86 och 86/87.

  1986 – Perssons första Europa Top-12

  År 1986 deltog Jörgen Persson för första gången i Europa Top-12, där han slutade på 6:e plats. Han spelade också framgångsrikt i Bundesliga för den tyska klubben Borussia Düsseldorf.

  Hemma i Sverige spelade han i de svenska mästerskapen (Swedish National Championships) och tog silvermedalj i dubbeln. Han erhöll även utmärkelsen Årets Spelare.

  De europeiska mästerskapen (European Championships) 1986 ägde rum i Prag i april månad, och det blev Persson som knep guldmedaljen i singeln efter final mot polske Leszek Kucharski. Persson var också en del av det svenska lag som vann lagtävlingen i EM.

  1987 – Persson tar sitt första singel-guld i SM

  År 1987 var året då Jörgen Persson äntligen fick sitt första singel-guld i SM (Swedish National Championships). Finalen stod mellan honom och Mikael ”Äpplet” Appelgren. I dubbeln tog Persson silver.

  I världsmästerskapen i bordtennis 1987 ingick Jörgen Persson i det svenska lag som tog silvermedaljen. Finalen stod mellan Kina och Sverige.

  I Europa Top-12 nådde Persson till tredje plats.

  Innan 1987 var över hann Persson också delta i Polish Open, där han förlorade semifinalen i singel mot Andrzej Grubba. I dubbeln spelade Persson ihop med Ulf Bengtsson, och de tog silver.

  1988 – Persson deltar i Sommar-OS

  1988 var ett banbrytande år för bordtennisen, det var nämligen första gången som bordtennis ingick i de Olympiska spelen. Jörgen Persson reste till Seoul, och tog sig till kvartsfinalen i singeln. Efter att sommar-OS var över erhöll han, tillsammans med två andra olympier, en Fair Play Trophy som han tog emot på den Sydkoreanska ambassaden i Stockholm.

  Hemma i Sverige var 1988 ett strålande år för Persson, han tog nämligen SM-guld i både singeln och dubbeln. Han hade lämnat den tyska klubben och var numera en del av Malmö FF, som var nära att vinna ligan med förlorade mot Falkenbergs BTK.

  På europeisk nivå deltog Persson i både Europa Top-12 och European Championships. I Europa Top-12 slutade han på andra plats, medan förstaplatsen gick till Jan-Ove Waldner. European Championships 1988 avgjordes i Paris och Persson ingick i det svenska lag som tog guld i lagtävlingen. Silvermedaljen gick till det engelska laget. I EM-dubbeln spelade Persson ihop med Erik Lindh och de tog brons.

  Exempel på andra tävlingarna som Jörgen Persson ägnade sig åt under 1988 är English Open, China Open och Nordic Championships. I English Open tog han guld i singeln efter att ha slagit regerande världsmästaren Jiang Jialiang från Kina i kvartsfinalen, Chen Longcan (också från Kina) i semifinalen och nordkoreanen Kim Song Hui i finalen. I China Open besegrade Persson återigen Jiang Jialiang i kvartsfinalen, men i semifinalen var det Kinas Teng Yi som avgick med segern.

  I de nordiska mästerskapen vann det svenska laget, som Persson ingick i, guldmedaljen i lagtävlingen. I dubbeln spelade Persson och J-O Waldner ihop och tog sig hela vägen till final, men förlorade där och fick nöja sig med silver. Singel-finalen stod mellan Persson och J-O Waldner, och vanns av Waldner.

  1989 – VM-guld och Bragdguldet

  År 1989 lyckades det svenska landslaget i bordtennis med det som många hävdade var omöjligt – att slå kineserna i VM-finalen. De gjorde det dessutom med siffrorna 5-0. Det svenska segerlaget bestod av Jörgen Persson, J-O Waldner, Mikael ”Äpplet” Appelgren, Peter Karlsson och Erik Lindh. Lagkapten var Glenn Östh.

  För Perssons del blev det också en silvermedalj i singeln, medan guldmedaljen i singel gick till Waldner. I samband med avslutningsceremonin för VM fick Persson ta emot både The Fair Play Trophy och The Joola Trophy (för bästa spelare i lagtävlingen).

  Efter bedriften i VM belönades det svenska landslaget i bordtennis med Svenska Dagbladets guldmedalj för årets bästa idrottsprestation, en utmärkelse mer känd som Bragdguldet.

  Hemma i Europa spelade Jörgen Persson bland annat i Polish Open och Czech Open, och kom trea i Europa Top-12. I både Polish Open och Czech Open tog han guld i singeln genom att besegra Andrzej Grubba i finalen.

  I Sverige spelade Persson sin andra säsong för Malmö FF. Klubben fick sin revansch på Falkenbergs BTK och vann ligan.

  I Swedish Open Championships (SOC) gick laget som Persson ingick in till final, men förlorade till Nordkorea.

  I Swedish National Championships tog Persson guld i dubbeln.